Възможно е - пчелари, институции и бизнес на едно място с единно мнение

2017-07-14 08:00:55
Възможно е - пчелари, институции и бизнес на едно място с единно мнение

За четвърта поредна година на 08.07.2017 пчеларите от Странджа почетоха Св. Прокопий с „ПЧЕЛАРСКА СРЕЩА“. Мероприятието уважиха и представители на институции, пряко свързани с тази дейност – г-н Бялков от Областна служба “Съвети в земеделието” -  Бургас, г-н Златаров – Директор на ПП “Странджа“ , Директорите на ДГС „Звездец“ – г-н Атанас Спасов  и ДГС „Кости“ –  г-н Цветомир Генов, както и представители на фирми предлагащи съвременна и адекватна грижа в профилактиката, лечението  и пълноценното качествено подхранването пчелните семейства - д-р д-р Орлин Матов - Възраждане-Касис ООД,  г-н и г-жа Кирчеви от АПИ ТРЕЙДИНГ БГ -  официален представител за страната на  Südzucker AG.

  

Празникът започна, както си му е редът -  беше изпълнен ритуалът за Св. Прокопий. Всички присъстващи посетиха пчелина на домакина на срещата г-н Танев, който прикади кошерите, изрече благословия към пчеларите и разчупи обредните питки.

Единодушно – грижата и опазването на пчелите е приоритет! Пчеларството е един от малкото поминъци, които имат хората от Странджа, но резултатът от него е известен на световно ниво – мановият мед от Странджа планина е еликсир – именно като такъв трябва да се запази.

За да има пчеларство, то пчеларите, институциите и бизнеса в сектора, трябва да си помагат и партнират.  А за да бъде конкурентно способно пчеларството в Странджа, трябва да се правят инвестиции. Програма за развитие на селските райони 2014-2020 и Национална програма по пчеларство дават големи възможности за това. Актуалните мерки към момента и възможностите за финансиране бяха подробно разяснени от г-н Бялков.

Участник в срещата бе и г-н Манол Тодоров – Председател на пчеларското сдружение „Странджански манов мед“. Неговото участие показа и доказа, че в Старнджа планина пчеларите са единни и ще защитават заедно интересите си.   Г-н Тодоров обясни на присъстващите изискванията към желаящи да сложат бранда „странджански манов мед“ на своите етикети и какво точно представлява спецификацията на странджанския манов мед като защитено географско понятие.

Обсъждането на сериозните теми съвсем не помрачи настроението – дори напротив - извиха се хора, а гласове на Велко Велков и бай Киро от с.Конделово огласиха планината. 

Инициаторите на срещата „АСОЦИАЦИЯ БИО ПЧЕЛИНИ СТРАНДЖА“, организираха и конкурс „НАЙ-ВКУСЕН МАНОВ МЕД ОТ СТРАНДЖА“, който бе спечелен от младите пчелари – Желязкови – Пчеларска ферма ПЧЕЛЕН ДАР.  

 

 

 

Материалът е публикуван и във вестник Фактор.