Учредиха асоциация на био пчеларите в Природен парк „Странджа“

2017-05-05 11:14:17

„АСОЦИАЦИЯ БИО ПЧЕЛИНИ СТРАНДЖА” е сдружение с нестопанска цел, което подпомага производствотo на биологичен мед в Странджа.

Четиринадесет пчелари от Странджа учредиха „Асоциация био пчелини Странджа”. Асоциацията ще работи, за да насърчава производителите на биологичен пчелен мед на територията на ПП “Странджа“ в Република България. Увеличаването на производстовото на био мед и опазването на уникалната природа и биоразнообразие в Природен парк „Странджа” са глобалните и цели. 

„Популяризирането на биологичното производство на пчелен мед и пчелни продукти извършвано в ПП “Странджа“, ще предостави по-големи възможности за една опазваща природата икономическа дейност,“ - сподели Петко Калоянов, председател на УС на „Асоциация био пчелини Странджа”. „Странджа е изключително съхранен и екологично чист район, но между еко и био има съществена разлика. Изискванията за биологично пчеларство са много и трябва да се спазват стриктно, за да бъдат био продуктите наистина с изключителни вкусови и качествени показатели и природата да бъде опазвана. Всяко едно семейство в такъв пчелин е под постоянен  контрол, както на ветеринарно-медицинските служби, така и на био сертифициращите институции. Лечението и профилактиката на пчелните семейства става единствено с органични киселини, етерични масла, отвари от билки и др. – без каквито и да е антибиотици, а медът – без примеси - истински пчелен мед. На етикета на всеки био продук – пчелен мед, прашец, прополис, произведен от член на асоциациата, освен освен задължителния обозначителен знак, ще присъства и логото на сдружението, което ще гарантира допълнителна сигурност и повече информация за потребителя.

Съвсем скоро ще бъде активен и уеб сайтът www.biohoneyzone.com , собственост на сдружението, в който всеки ценител на пчелни продукти, може да се запознае по-отблизо, както с нашата дейност, така и с работата и продуктите на всеки един пчелар, член на сдружението.“

Материалът е публикуван във в-к "Фактор"